Vad är en startsida?

Hur vet man vad som är startsidan?

Detta är en ganska abstrakt fråga, då den har många svar men vi tar det enklaste för att sedan förklara begreppet djupare.

Som standard är startsidan definierad i en server som den fil i varje mapp med namnet “index.html”.

När man besöker Malmö Högskolans Webshare, där startsidan är definierad till index.html.
http://webshare.mah.se/ab4966/inl3/
http://webshare.mah.se/ab4966/inl3/index.html

Vissa hemsidor har flera olika definierade startsidor (vanligen säger man “index” istället för start). Alltså kan .html, .asp, .cgi, .php med flera vara en startsida, beroende på hur servern är konfigurerad och vilket programspråk som används.

I mitt fall innebär det att min blogg befinner sig på en server där startsidan är definierade till “index.php”.

Alltså är det ingen skillnad på de följande två länkarna. (de leder till samma innehåll)
http://ken.nu
http://ken.nu/index.php

Därför underlättar man ofta för användarna genom att låta dem besöka mappen, istället för att definiera exakt vilken fil de söker (index. med en filändelse), också visar servern den fil som är definierad startsida (index).

Därför kan det vara en god idé att lägga en helt tom index fil (t.ex. index.html men utan något innehåll), i mappar som man helt enkelt inte vill att besökare ska kunna se innehållet i.

Vad har index sidan för syfte, egentligen?

Index sidan leder användarna vidare på hemsidan så att de ska kunna få tillgång till annat material, antingen på samma server eller länkat till sådant som finns på andra platser på Internet.

Index sidan bör alltså innehålla någon form av meny, samt länkar till information om vad det är för form av sidan, kontakt uppgifter, med mera.

Hur länkar man till andra sidor som man har gjort?

När man nu har sin fina hemsida och vill ha en sida till, hur skapar man en länk mellan dessa två filer, så att användaren kan komma fram och tillbaka?

För att länka från en sida till en annan används HTML koden <a></a>

<a href="index.html">Startsidan</a>
<a href="kontakt.html">Kontakta oss</a>

Med denna “meny” i båda filer kan användaren lätt ta sig från sidan index.html till sidan kontakt.html, och sedan tillbaka igen. fler sidor lägger grunden för en mer omfattande meny. Det är en tidsfråga innan man inser att alla sidor inte kan länka till varandra, man får bygga upp ett system. Då blir kartor aktuellt, vilket är vanligt på många hemsidor på Internet “Site Map”

Ett bra exempel är om man besöker Helsingborgs Dagblad, där kan man i vänster del av menyn klicka på “Hela HD.se”. Där de försöker strukturerar upp sina hemsidor i någon form av logisk ordning.

Här på Ken.nu så har man istället de olika kategorierna som hjälper en att hitta ett inlägg inom ett specifikt område.

This entry was posted in Flipped Classroom and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *