Ken Engström
DA301T
820825-2778
AB4966

Bison BAS

Informationssystem med modulära affärssystems komponenter.

Information clipart.
Innehållsförteckning
1. Sammandrag
2. Abstract
3. Introduktion
4. Relaterad forskning
5. Metod
6. Resultat
6.1. Bison BAS
6.2. Bison Ekonomi
6.3. Bison Försäljning
6.4. Bison Varuförsörjning
6.5. Bison Lager
6.6. Bison BI
7. Diskussion
8. Litteraturförteckning

Sammandrag

Kortare redogörelse för Bison BAS och de modulära komponenterna som gör informationssystemet till ett komplett affärssystem.

Abstract

Engström, Ken (2012). Informationssystem med modulära affärssystems komponenter (Informationsystem with modular ERP componentes). Written in Swedish with a summary in English.

Brief explanation of the Bison BAS and its modular components, which makes the information system an ERP system.

Introduktion

Bison BAS är grundstenen i affärssystemet Bison som ägs av Bison Schweiz AG (Organization - Bison Group), systemet innehåller en del basfunktioner till vilka man kan ansluta ett antal moduler för att få tillgång till de fördelar ett affärssystem kan erbjuda ett företag.

Relaterad forskning

I mitt arbete kommer jag att sammanställa data från andras forskning och redan befintlig kunskap.

Metod

Detta är en beskrivande rapport där informationssystemets olika komponenter beskrivs (BISON_produktblad_svenska.pdf, 2011). De sätts i relation till varandra för att skapa en bild om hur det blir ett affärssystem. Ingen problematisk frågeställning finns och därför kommer ingen direkt ny kunskap fram i rapporten.

Resultat

Namnen på modulerna är väldigt beskrivande, kortare beskrivning för de stora modulerna till Bison. Ingen fördjupning i de tillgängliga tilläggsmoduler (Modules - Bison Group).

Bison BAS

Bison BAS är grunden i hela informationssystemet, det upprättar ett ramverk som kan hantera de moduler som sköter de olika affärsfunktionerna.

Bison Ekonomi

Ekonomimodulen lägger till verktyg för att hantera olika ekonomiska transaktioner så som moms och betalningar. Det finns även verktyg för löpande bokföring, bokslut och ett rapportsystem.

Bison Försäljning

Genom försäljningsmodulen får man stöd för att automatiskt beräkna behov utifrån orderingång, leverera från tredjepart. Det finns även ett integrerat CRM för att underlätta uppföljning och planering.

Bison Varuförsörjning

Modulen för varuförsörjning lägger till verktyg för att utföra behovskalkyler för att säkerställa att varor finns hemma eller när de kommer hem. Inkluderar rutiner för automatiskt faktura matchning och attestering.

Bison Lager

Bison Lager är en komplett lösning för att optimera lagerhållning med fullständig spårbarhet.

Bison BI

Bison BI är ett affärs intelligens system som tillåter organisationen att analysera och följa exakt den information de önskar, på den nivå de önskar.

Diskussion

Bison så som många av sina konkurrerande affärssystem använder ett ramverk som grund för att komplementera affärssystemet med exakt de delar som organisationen söker. Genom att välja en sådan lösning är det även möjligt att i större mån kräva ersättning för just de moduler som organisationen vill använda, samtidigt som det är mycket vanligt att ha en licensavgift för varje användare.

Litteraturförteckning

2011. BISON_produktblad_svenska.pdf. DedicoKompetensor. Hämtad 2012-09-29 från http://www.decidokompetensor.se/Portals/16/docs/BISON_produktblad_svenska.pdf

(o.d). Modules – Bison Group. Bison Group. Hämtad 2012-09-29 från http://www.bison-group.com/en/Products/Bison+Process/Modules

(o.d). Organization – Bison Group. Bison Group. Hämtad 2012-09-29 från http://www.bison-group.com/en/About+Bison/The+company/Organization